2011-02-11

Staden Buffalo i USA förbjuder nu borrning efter naturgas genom så kallad fracking, den metod som Shell vill använda i Skåne. Det finns inga borrningar planerade i Buffalo, men staden är oroad över att deras vattensystem ska påverkas av borrning i närliggande områden. Därför vill Buffalo sända en tydlig signal genom att införa ett förbud, enligt en artikel från Reuters.

I november förra året var Pittsburgh i Pennsylvania den första amerikanska staden att införa ett liknande förbud.

Även i Europa diskuteras förbud. Frankrikes miljöminister Nathalie Kosciusko-Morizet sade i veckan att hon vill bromsa prospekteringen efter naturgas för att säkerställa att borrning inte påbörjas innan miljökonsekvensanalyser är genomförda, enligt en annan artikel från Reuters.

– Frankrikes miljöminister visar vägen. Vad anser Andreas Carlgren om planerna på storskalig utvinning av fossilgas i Sverige? Tycker han att det är rimligt att städer i USA, men inte svenska kommuner, kan säga nej till gasutvinning? Det är hög tid att även Sveriges miljöminister tar bladet från munnen, säger Carl Piper, ordförande i nätverket Heaven or sHell.

Läs artikeln “City of Buffalo bans hydraulic fracturing” från Reuters

Läs artikeln “France wants to put a brake on shale exploration” från Reuters