2010-02-17

Heaven or sHell får miljöpris

2009 års Naturskyddspris i Tomelilla kommun går till nätverket Heaven or sHell, skriver Tomelilla kommun i ett pressmeddelande.

Nätverket Heaven or sHell får priset med motiveringen:

”För att man med seriös efterforskning, outtömligt engagemang och stor kunskap, har tagit fram fakta och spridit information som ifrågasätter nyttan av och påvisar riskerna med borrning efter naturgas på Österlen.”

Priset delas ut av Tomelilla Naturskyddsförening och Tomelilla byggnadsnämnd. Utöver ära får nätverket Heaven or sHell motta 5 000 kronor i prispengar.

Läs pressmeddelande från Tomelilla kommun

Läs artikel i Ystads Allehanda

Läs pressmeddelande från Heaven or sHell

Mats Sander (M) debatterar minerallagen

Riksdagsledamoten Mats Sander (M) skriver i dag på Aktuella Frågor i Sydsvenska Dagbladet en replik på Carl Pipers och Lotta Nordstedts debattartikel om utvinning av fossilgas i Skåne.

Mats Sander skriver att ”hänsyn måste tas till våra natur- och kulturmiljöer”, men att ”grundproblemet ligger dock inte i själva fossilgasen utan i lagstiftningen – minerallagen och dess tillämpning.”

I artikeln kan man bland annat läsa följande:

”Lagstiftningen är med andra ord inte anpassad för tätbebyggda miljöer som Skåne. Vad som fungerar i Norrland fungerar inte nödvändigtvis i Skåne. Jag har därför motionerat om en översyn av lagstiftningen för att se över den kommunala påverkan och äganderätten och se om dessa kan stärkas.”

Läs Mats Sanders (M) riksdagsmotion ”Kommunal hänsyn vid tillämpning av minerallagen”

Läs tidigare debattartikel av Heaven or sHell i Sydsvenska Dagbladet

Mats Sanders debattartikel i dagens Sydsvenska Dagbladet är ännu inte publicerad på webben.