Årets Right Livelihood-pris belönar arbete mot utvinning av fossil energi i Nigeria och går till Nnimmo Bassey, som får priset ”för att ha avslöjat oljeproduktionens fruktansvärda ekologiska och mänskliga konsekvenser
och för sitt inspirerande arbete för att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt”. Prisceremonin äger rum i Stockholm den 6 december.

Vi gratulerar Nnimmo Bassey, som även inspirerar oss i vår kamp för att stoppa Shells planer på utvinning av fossil energi i Skåne, säger Carl Piper, ordförande i nätverket Heaven or sHell.

Prisceremonin äger rum i Sveriges riksdag måndagen den 6 december.

Den här utmärkelsen är en bekräftelse av den rättvisa och resoluta kamp för miljörättvisa som samhällen världen över har fört. Vi vill se ett slut på företagsbrotten som begås av oljejättar som Shell, i Nigeria och i resten av världen, säger Bassey.

Utvinning av fossila energikällor i Nigeria orsakar en långsamt pågående miljökatastrof. Nigerias regering har fastställt att det förekommit över 3 200 oljeutsläpp under perioden 2006 till 2010. Enligt Shell orsakas 98 procent av deras oljeutsläpp av tillgrepp, vandalism eller sabotage av militära grupper.

Mer information:
Carl Piper, ordförande Heaven or sHell
carl@heavenorshell.se

Läs mer om Right Livelihood-priset