2010-06-29

Kommunalråd rasar mot Shell

Ystads Allehanda har rapporterat om att Shell satt i gång provborrningarna i Hedeberga, men att man samtidigt inte tror att det blir någon gasutvinning på platsen. Kommunalråd Margith Svensson (M) är nu kritisk mot Shell och till att utvinning av fossilgas tillåts trots miljömålet att satsa på förnybar energi.

Innan provborrningarna satte i gång var Margith Svensson och de närboende på ett möte med Shell. Där gjorde hon klart för sin ståndpunkt:

– Vi vädjade till Shell att tänka om. Vi sa att trakten inte passar för gasutvinning, bostadshusen ligger för nära. Dessutom rinner en bäck bara ett femtiotal meter från borrplatsen. Men på mötet sa man att alla upptänkliga experter hade anlitats och att det inte skulle vara någon fara.

Enligt Shells informatör Henry Carlsson har Shell hela tiden vetat att platsen inte lämpar sig, men man ville ändå undersöka om det fanns möjlighet till gasutvinning.

Kommunalråd Margith Svensson (M) håller nu på att formulera en skrivelse till miljöminister Anders Carlgren (C) om att minerallagen måste ändras.

– Alla partier i Tomelilla var rörande överens om att provborrningarna inte skulle tillåtas. Men som lagen är nu har kommunerna inget att säga till om, säger Margith Svensson, enligt en artikel i Ystads Allehanda.

Läs artikeln i Ystads Allehanda