


Idag har Carl Piper och 24 kommuner skrivit ett öppet brev till regeringen och skickat följande pressmeddelande:
Stora delar av den svenska berggrunden utgörs av alunskiffer. Om denna krossas hotas markområden, grundvatten och odling under överskådlig tid. Därför bör ett kommunalt veto införas när det gäller prospektering som syftar till mineral- eller gasutvinning ur alunskiffer. Det skriver kommunstyrelsens ordförande i 24 berörda kommuner och jordbrukaren Carl Piper i ett öppet brev till regeringen i dag.
– Om alunskiffern bryts sönder frigörs förutom fossilt kol och svavel ett stort antal tungmetaller och radioaktiva ämnen som kan ödelägga bördig jordbruksmark, grundvatten och markområden i tusentals år, säger jordbrukaren Carl Piper.
Carl Piper har tagit initiativ till ett kommunupprop, hittills undertecknat av kommunstyrelsens ordförande i 24 kommuner, från Skåne i söder till Jämtland i norr. I ett öppet brev till regeringen i dag kräver de ett kommunalt veto mot all prospektering som syftar till mineral- eller gasutvinning ur alunskiffer.
Stora områden med alunskiffrar finns i Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke, Jämtland och Lappland samt på Öland och djupt under Gotland. Dessa har fredats från exploatering sedan 1970-talet, men nu köar prospekteringsföretag för att få förbereda storskalig utvinning av bland annat uran och fossilgas.
– Det är människorna som bor och verkar i de berörda kommunerna som kommer att få leva med konsekvenserna om våra alunskiffrar bryts sönder. Därför bör kommunerna ha rätt att tacka nej till sådan verksamhet redan på prospekteringsstadiet, säger Carl Piper.
Den 19 juni 2013
Öppet brev till regeringen
Kopia till näringsminister Annie Lööf
Inför kommunal vetorätt mot prospektering i alunskiffer
I 45 av Sveriges kommuner är stora delar av berggrunden alunskiffer. Om denna krossas frigörs tungmetaller och radioaktiva ämnen som utgör ett allvarligt hot mot markområden, grundvatten och odling under överskådlig tid. Därför bör ett kommunalt veto införas när det gäller prospektering som syftar till mineral- eller gasutvinning ur alunskiffer.Konventionell gruvdrift i urberg är en viktig näring, inte minst i Sverige. Våra alunskiffrar har däremot fredats från exploatering sedan 1970-talet. Men till följd av Sveriges extremt exploateringsvänliga minerallagstiftning står nu en lång rad prospekteringsföretag i kö för att få påbörja utvinning av bland annat uran och fossilgas ur alunskiffer.
När alunskiffern bryts sönder frigörs förutom fossilt kol och svavel ett stort antal tungmetaller och radioaktiva ämnen med potential att förgifta omgivande sjöar, vattendrag, grundvatten och markområden i tusentals år.
Erfarenheterna av exploatering av alunskiffrar avskräcker. Ett exempel är urangruvan i Ranstad i Västergötland med verksamhet under 1960-talet. Totalkostnaden för att reducera miljöskadeverkningarna uppskattas till en halv miljard kronor. För att försöka stoppa läckaget av radioaktiva ämnen och för evigt lättlakade tungmetaller har man täckt berget av krossad alunskiffer med ett två meter tjockt lager av bentonitlera, kalksten och morän.
Enligt prospekteringsföretagen är dagens metoder för brytning av alunskiffrar säkra. Detta motbevisas av den pågående miljökatastrofen vid finska Talvivaaragruvan. Där har bland annat nickel utvunnits ur svartskiffer, vars egenskaper är jämförbara med alunskifferns. Trots tillgång till modern kunskap och ny teknologi har verksamheten orsakat vad som beskrivs som en av Finlands värsta miljökatastrofer.
En annan hantering som riskerar att frigöra alunskifferns tungmetaller och radioaktiva ämnen är utvinning av så kallad skiffergas. Metoden kallas för hydraulic fracturing eller ”fracking” och har, trots sin korta historia, redan medfört stora miljöproblem i form av förstörda vattentäkter och landskap där den tillåts, exempelvis i USA.
Utöver detta är det oförsvarligt att ödelägga bördig jordbruksmark för överskådlig framtid. Stora områden med alunskiffrar finns i Skåne, Västergötland, Östergötland, Närke, Jämtland, sydligaste Lappland samt på Öland och djupt under Gotland. Just här finns Sveriges bördigaste odlingslandskap, vilket beror på att alunskiffern normalt förekommer tillsammans med kalksten.
Det är mäniskorna som bor och verkar i de 45 berörda kommunerna – och generationerna efter dem – som kommer att få leva med konsekvenserna om våra alunskiffrar bryts sönder. Därför bör kommunerna ha rätt att tacka nej till undersökningar som syftar till utvinning ur alunskiffrar.
Vi riktar följande uppmaning till regeringen och näringsminister Annie Lööf:
Det är hög tid att inse den stora skillnaden mellan exploatering av alunskiffer och konventionell gruvdrift i urberg. Inför ett kommunalt veto mot all slags prospektering i alunskiffer!
Carl Piper, jordbrukare, initiativtagare till uppropet
Lars Ahlkvist (M) Hörby
Annsofie Andersson (S) Östersund
Kristina Bendz (M) Ystad
Ulf Bingsgård (M) Trelleborg
Magnus Björkman (M) Tomelilla
Camilla Egberth (S) Motala
Ulf Eriksson (C) Falköping
Curt B Gustavsson (S) Tidaholm
Mats Helmfrid (M) Lund
Kent Ingvarsson (M) Mörbylånga
Anders Jonsson (M) Simrishamn
Katarina Jonsson (M) Skövde
Birgitta Jönsson (S) Svalöv
Peter Kovacs (M) Höganäs
Lisbeth Lennartsson (C) Borgholm
Cecilia Lind (S) Eslöv
Lars-Ingvar Ljungman (M) Vellinge
Stefan Lundgren (M) Sjöbo
Pierre Månsson (FP) Kristianstad
Leif Nord (M) Åre
Karin Paulsson (S) Berg
Ilmar Reepalu (S) Malmö
Åke Svensson (S) Gotland
Maria Söderberg (C) Krokom
(Samtliga kommunföreträdare är kommunstyrelsens ordförande.)