2009-11-17

Länsstyrelsen godkänner provborrningar efter fossilgas utanför Lövestad

Länsstyrelsen i Skåne beslutade i dag att godkänna Shells provborrningar efter fossilgas utanför Lövestad. Överklagas beslutet kan dock ett slutgiltigt avgörande ligga ett år fram i tiden. Nätverket Heaven or sHell beklagar Länsstyrelsens beslut.

– Samtidigt som klimatförhandlingarna i Köpenhamn förbereds får Shell tillstånd att förbereda för utvinning av klimatpåverkande fossilgas på den svenska sidan av Öresund. Det är varken hållbart eller framtidsinriktat, säger Carl Piper, ordförande i nätverket Heaven or sHell.

Heaven or sHell håller med Naturskyddsföreningen, WWF och Greenpeace som nyligen i en debattartikel kritiserade Shells planer på utvinning av fossilgas i Skåne och argumenterade för att klimatförändringarna bör mötas med investeringar i förnybar energi och satsningar på energieffektivisering – inte med ökad utvinning av fossila bränslen

Heaven or sHell anser att Länsstyrelsen, till skillnad från de små skånska kommuner där provborrningarna planerats, har den tunga miljökompetens som krävs för att kunna fatta beslut i frågan om provborrningar efter fossilgas. Samtidigt beklagar nätverket att Länsstyrelsen och myndigheten Bergstaten kan tillåta provborrningar utan att en mer omfattande miljö-konsekvens-beskrivning görs för utvinningsfasen.

– Bolag som lägger ner miljoner på att provborra är självklart inställda på fullskalig utvinning. Frågan vi redan i första ledet borde ställa är om Sverige verkligen ska utvinna fossilgas. Den gas man utvinner kommer att användas och innebär minskade klimatsmarta investeringar i förnybar energi och energieffektivisering, säger Carl Piper.