2010-10-04

Miljökämpe får Right Livelihood-pris

Årets Right Livelihood-pris belönar i år bland annat arbete mot miljöförstöringen i Nigeria, som är en följd av oljeutvinningen där, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nnimmo Bassey får priset ”för att ha avslöjat oljeproduktionens fruktansvärda ekologiska och mänskliga konsekvenser och för sitt inspirerande arbete för att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt”.

Oljeutvinningen i Nigeria orsakar en långsamt pågående miljö-katastrof som det sällan talas om i västvärlden. Nigerias regering har fastställt att det förekommit över 3 200 oljeutsläpp mellan 2006 och 2010. Många av dessa har inte rensats upp och endast några få ledde till ekonomisk kompensation. Shell hävdar att 98 procent av deras oljeutsläpp orsakas av tillgrepp, vandalism eller sabotage av militära grupper.

Basseys största fokus har varit att kämpa mot förstörelsen av sitt hemland som han menar att oljeindustrin står bakom. Bland annat har organisationen drivit juridiska processer mot Shell, skriver Miljö & Utveckling.

– Den här utmärkelsen är en bekräftelse av den rättvisa och resoluta kamp för miljörättvisa som samhällen världen över har fört. Vi vill se ett slut på företagsbrotten som begås av oljejättar som Shell, i Nigeria och i resten av världen.

Läs artikeln från Ekot

Läs artikeln från Miljö & Utveckling

Läs mer om Nnimmo Bassey

*****

Emmy till dokumentär om gasutvinning

Split Estate, en dokumentär om hälso- och miljökonsekvenser från utvinning av naturgas ur skiffer i USA, har vunnit en eftertraktad Emmy Award.

Debra Anderson, producent och regissör och de två forskarna, Mitchell Marti and Matt Vest, delar på priset för deras ”enastående individuella prestationer i hantverket research”, enligt en artikel i The New Mexican.

”Split Estate är en film som alla folkvalda som jobbar med naturresursfrågor och de effekter som olje- och gasutvinning kan orsaka för ett samhälle måste se. Personen som ser filmen kommer att förändras av upplevelsen – till det bättre”, enligt Brian Egolf, parlamentsledamot i den amerikanska delstaten New Mexico.

Heaven or sHell gratulerar Debra Anderson och Red Rock Picture till priset. Filmen visades i Sverige på Heaven or sHells stödgala den 7 augusti då även Debra och delar av filmteamet fanns på plats.

Läs artikeln i The New Mexican

Läs mer om filmen på Split Estates webbplats

Läs tidigare artikel i Skånska Dagbladet om stödgalan