2010-04-26

Oppositionen: ”Satsa på biogas i stället”

En rödgrön regering kommer att säga nej till Shells planerade fossilgasutvinning i Skåne, skriver oppositionens klimatpolitiska talesmän Per Bolund (MP), Tomas Eneroth (S) och Kent Persson (V), i en debattartikel i Sydsvenskan.

”Sverige har goda förutsättningar att visa vägen i klimatpolitiken. Men för att Sverige skall fortsätta att vara ett föredöme krävs politisk handlingskraft.”

Den rödgröna oppositionen tar i artikeln tydligt ställning mot Shells planer på att utvinna gas i Skåne:

”Vi i det rödgröna samarbetet har redan varit tydliga med att en rödgrön regering inte kommer att medverka till storskalig fossilutvinning i Sverige. Detta ställningstagande omfattar också Shells planerade utvinning av naturgas i Skåne”.

Läs debattartikeln från oppositionen i Sydsvenskan

Läs också debattartikel om gas i Göteborgs-Posten: Ny naturgasledning gynnar inte biogasen

Läs pressmeddelande från Heaven or sHell

Demonstranter krävde lagändring

Motståndarna till Shells provborrning efter gas i Skåne har inte gett upp. På lördagen höll de en ny manifestation vid det andra provstället i Oderup, rapporterar SVT Sydnytt.

Demonstranterna vill ändra minerallagen för att ge lokalbefolkningen rätt att säga nej. Med koskällor och allehanda instrument tågade de fram till Shells röda borrtorn, och hoppades att demonstrationen skulle ”höras till riksdagen”.

– Minerallagen måste ändras. Varken markägare, kommuner eller länsstyrelsen har möjlighet att sätta stopp. Allt bestäms av en statlig myndighet, Bergsstaten, vars beslut man sedan får finna sig i, säger Kicki Myrberg, talesperson för nätverket Heaven or sHell.

Läs mer och se inslaget från SVT Sydnytt


Se inslag från SVT Rapport