


I december 2007 inkom Shells ansökan om undersökningstillstånd till Bergsstaten. Undersökningstillstånd beviljades av Bergsstaten i maj 2008. Beslutet kungjordes i tidningar och gick ut till alla berörda kommuner. Det hade kunnat bli överklagat till den 30 juni 2008, vilket också gjordes av enskilda. Efter överklaganden till samtliga möjliga instanser beslöt slutligen Regeringsrätten, som är högsta instans, att inte behandla ärendet och undersökningstillståndet kvarstod då.
Då det dock enligt minerallagen inte är nödvändigt att hålla samråd med alla markägare i det berörda området var majoriteten av invånarna inte medvetna om varken undersökningstillståndet eller deras möjlighet att överklaga. Och i synnerhet fanns det inga uppgifter om undersökningsarbetets karaktär och konsekvenser. Detta kan vara anledningen till att många kommuner inte hade några synpunkter i sina remissvar till bergsstaten.
I november 2008 började Shell sina undersökningar med seismiska mätningar längs olika landsvägar inom kommunerna Sjöbo, Hörby och Tomelilla. Och under senvåren 2009 sattes rättsprocessen kring tillstånden för de tre provborrningsplatserna igång.
Samtliga av de tre nu genomförda provborrningarna har Shell genomfört innan tillståndsprocessen avslutats.
Endast rättsprocessen kring den första borrningen i Ry (Sjöbo) vintern 2009/2010 är hittills avslutad. Slutgiltiga överklaganden kring de numera avslutade borrningarna i Oderup (Hörby) och Hedeberga (Tomelilla) ligger hos Miljödomstolen, Miljööverdomstolen och Kammarrätten för avgörande framöver.
Du kan ta del av beslut från miljönämnder, länsstyrelsen och domstolar samt deras överklaganden. Händelserna är uppdelade per kommun.
Följande lista uppdateras allteftersom nya beslut tillkommer. Senast uppdaterad 2011-08-31.
Sjöbo
Hörby
Tomelilla