Datum
Artikel
Tidning/Media
3 september 2009Socialdemokraterna tycker att det gick för fort kommunen godkände Shells provborrningar utanför Lövestad. Nu kräver partiet att frågan tas upp politiskt igen för att utröna hur den egentligen har skötts.
3 september 2009Sjöbo - Socialdemokraterna kräver att frågan om Shells provborrning tas upp i kommunstyrelsen. "Vi tycker det har varit en för liten krets som haft vetskap om den här frågan", säger Cecilia Olsson Karlsson (S).
3 september 2009Tomelilla - Byalag går emot Shells planer på provborrning
3 september 2009Utestängda
3 september 2009Många frågor stängdes ute.

Sjöbo - Shell hade bjudit in närmsta grannar till borrplatsen i Ry till ett möte. Många svarstörstande dök upp, men majoriteten stängdes ute från lokalen. Fast de fick svar på sina frågor från annat håll.

YA


Skånskan

3 september 2009Signerat 3/9 Henrik Fritzon:Gasborrning i Skåne
2 september 2009Shell kommer till Tomelilla folkets park på onsdag, den 9 september. Då ska representanter från företaget informera om naturgasprojektet i Tomelilla. Som YA skrivit så planeras ett borrningsarbete i Hedeberga.
31 augusti 2009Svar till insändare från Kajsa 21 augusti.


HenryCarlsson insändare i YA.


Göran Gustafson insändare i YA. 1 september


Henry Carlsson insändare i YA. 3 september


Göran Gustafson insändare i YA. 5 september


29 augusti 2009Närmaste granne till den plats där Shell vill provborra efter naturgas i Tomelilla, hade igår besök av representanter från miljöförbundet som kommit för att ta del av Harryssons kritik.
28 augusti 2009Shell vill gjuta olja på debattvågorna.
27 augusti 2009Kritiska röster från Oderup i Hörby. Lars Ahlkvist kommunstyrelsens ordf. uttalar sig negativt. Shell berättar om extra föreskrifter inför borrningen. SGU Göran Risberg uttalar sig tvärsäkert om riskerna.Inslaget på SVT är inte längre tillgängligt.
27 augusti 2009Intervju med Shells VD Martin von Arronet.Inslaget på SR Kristianstad är inte längre tillgängligt.
27 augusti 2009Gasborrning möter protester. En hage i Oderup söder om Hörby är en av tre platser i Skåne där energijätten Shell i höst ska provborra efter naturgas.
27 augusti 2009Efter kritiken och oron inför Shells provborrningar efter naturgas ska företaget sätta in extra försiktighetsåtgärder.
27 augusti 2009Tidigare i veckan efterlyste socialdemokraterna information om borrningarna i Lövestad från någon annan part än Shell. Så blir det också. En professor kallas in.
27 augusti 2009Shell skärper miljökraven efter kritik mot provborrning.
27 augusti 2009Gas- og olieselskabet Shell håber at finde gas i Skåne,og at hele Sveriges behov for gas kan dækkes derfra.

Politiken
Nyheter DR

26 augusti 2009Den opinion som väckts i Skåne har också lett till att Shell kommer att vidta ytterligare säkerhetsåtgärder. Mer information kommer att ges då Shell förbereder nya grannmöten med boende kring Ry.
26 augusti 2009- Shells möten ger ingen objektiv syn. Fakta har uteblivit till kommunens medborgare, menar Cecilia O. Carlsson.
26 augusti 2009Lägg ner borrprojektet, Shell! Kommunalrådets blogg - Lars Ahlkvist bloggar om det som
händer i Hörby kommun.

25 augusti 2009Socialdemokraterna undrar varför så lite opartisk information om Shells provborrningar i Lövestad når invånarna. Shells broschyrer och möten ger en alltför ensidig bild, tycker partiet.
25 augusti 2009Ställ hårdare krav på Shell!
25 augusti 2009Tomelilla och Hörby kommun har tagit till sig kritiken som Sjöbo kommun fått angående hantering av Shells anmälan om provborrningen i Ry.
25 augusti 2009– Kommunen kan säga nej om de ser att anmälan innebär allt för stora miljörisker eller om det är en oacceptabel naturpåverkan, säger Lotta Lauritz. Men det är sällsynt och kräver riktigt bra argument.
24 augusti 2009Grannar utanför Lövestad är överens om att bristen på information från Sjöbo kommun
leder till att det blir mycket spekulationer. – Det är märkligt varför det är locket på om detta. Jag skulle verkligen vilja uppmana dem att kontakta oss, säger Lotta Nordstedt.
24 augusti 2009Delbeslut från Länsstyrelsen som samtidigt påpekar att deras utredning kan komma att ställa andra krav än vad som finns i nuläget.
22 augusti 2009Brev till moder Jord. Du omtänksamma, kloka, tålmodiga moder. Jag förstår om du inte längre vill ge till alla giriga egoister. Men jag måste ändå berätta att de giriga ska våldföra sig på dig. Göra stora hål i dig för att suga ut det, som de så fint kallar naturgas.

YA
insändare

21 augusti 2009Ingen information från Sjöbo kommun. Jag tycker det är märkligt att man inget hör från sin kommun (Sjöbo) gällande den provborrning som ska ske i Ry, Lövestad.
20 augusti 2009Felaktigheter i nyhetsflödet. TT och inrikesnyhetschefen på Sydsvenskan har informerats
om felaktigheterna. Det är mycket olyckligt för alla som överklagat att de ska läsa en felaktighet i tidningen. Båda tackade så mycket och lovade att kolla upp det hela och se om de kunde rätta till det.Radio Malmöhus rapporterade felaktigt 07.30 imorse också, men efter samtal till nyhetsredaktionen på radion och fick det rättat så 08.30 var rapporteringen mer korrekt.
HD, SDS, TT, Radio Malmöhus
19 augusti 2009Delbeslut från Länsstyrelsen om överklagandena i Sjöbo kommun.
19 augusti 2009En gedigen frågepanel satt uppradad då bybor samlades för att få information om Shells provborrning i Tomelilla. "De boendes åsikter är viktiga för oss", sade miljöförbundets chef Rickard Sandberg.
18 augusti 2009Nej till borrningar vid Lövestad. - Sorg i hjärtat, det är vad jag känner när jag tänker på hur det skulle se ut i trakterna runt Heinge och Ry i den händelse ett gasfält skulle bli verklighet där.
13 augusti 2009För eller emot provborrningar efter naturgas i Hörby? Miljönämnden vill ännu inte ta ställning. Därför
kallas en oberoende geolog in för att utreda lämpligheten i borrningarna.
12 augusti 2009Miljönämndens ordförande i Hörby: ”Jag vill ha både livrem och hängslen”

- Vi kan inte garantera hur morgondagen ser ut. Men vi kan presentera alla de säkerhetsåtgärder och de arbetsmetoder vi vidtar. De är välbeprövade, säger Martin von Arronet, vd för Shell Exploration and Production.
8 augusti 2009Oro över oklarheter kring provborrning i Tomelilla.
7 augusti 2009Kommunerna i Sjöbo och Hörby är oeniga om riskerna med provborrningarna.Artikeln i Efter Arbetet är inte längre tillgänglig
7 augusti 2009- Vi måste stoppa SHELL, säger de boende i Söbo och Hörby kommun.Artikeln i Efter Arbetet är inte längre tillgänglig
6 augusti 2009Intervju med ordföranden Bruno Harrysson av Hedebergas byalag samt en med mljöchefen av Österlens miljöförbund.Inslagen i SR Malmö och Kristianstad är inte längre tillgängliga
6 augusti 2009Det står nu klart var Shell Exploration and Production AB vill sätta borret i jorden i Tomelilla kommun. Den utvalda platsen ligger på en åker ett stenkast från Hedeberga by.

YA

Helsingborgs Dagblad

5 augusti 2009Nu är det klart att Shell vill borra efter naturgas en liten bit utanför byn Hedeberga norr om centrala Tomelilla, mellan byarna Sälshög och Spjutstorp.

SR Kristianstad

5 augusti 2009I helgen hölls ett möte i Lövestad och omkring ett hundratal överklaganden av kommunens beslut att godkänna provborrningarna.
5 augusti 2009Protestmöte 2 augusti i Lövestad. 119 överklaganden har nu lämnats in till Sjöbo miljönämnd. - De många överklagandena visar att frågan är viktig för en stor skara människor, tycker Johanna Lindström på Länsstyrelsen.
4 augusti 2009I Hörby växer protesterna mot Shells provborrningar efter naturgas. Nu är även miljönämnden tveksam, och har därför bjudit in Shell till nästa nämndmöte för att man ska kunna ställa frågor.
04 augusti 2009Miljönämnden skjuter upp sitt beslut till september rörande Shells anmälan om provborrning i Oderup.
3 augusti 2009Protester i Hörby mot borrande efter naturgas
30 juli 2009Lantbrukare utanför Lövestad orolig för vattnet till sina 650 kor, kalvar och ungdjur.19 grannar överklagar.
29 juli 2009Klart att Shell borrar efter gas på hemlig plats i Tomelilla Kommun. Borrplats nr 3 i Skåne.
28 juli 2009Angående överklagan i Sjöbo Kommun till Länsstyrelsen: - PROTESTLISTAN ÄR INTE ENS NÄMND I MILJÖNÄMNDENS PROTOKOLLInslaget på SR Kristianstad är inte längre tillgängligt.
27 juli 2009Grannarna i RY utanför Lövestad överklagar till Länsstyrelsen - 19 fastighetsägare har gått samman: - Alla är överens om att informationen varit för dålig och att hela ärendet gått alldeles för snabbt.
24 juli 2009Politiker förbereder sig inför gasbeslutet i Hörby kommun. Miljönämndens ordförande håller på
att ta fram fakta i ämnet.
24 juli 2009Johan Gran, humanekolog, överklagar till Länsstyrelsen angående Sjöbo kommuns tillstånd av provborrning utanför Lövestad.

– Vi kan inte ta hänsyn till vad ortsborna har emot en verksamhet, säger vice ordförande i miljönämnden Jan-Erik Johansson.

Skånskan


YA
22 juli 2009Lantbrukarnas Riksförbund i Hörby kommun skickar ut pressmeddelande: - Vi är emot alla planer på exploatering av fossilgas i det aktuella området
22 juli 2009LRFs kommungrupp i Hörby har tagit position i frågan och har skrivit till kommunen.

ATL

16 juli 2009Missnöjet med Shells planer på att provborra efter naturgas i Oderup växer och byborna efterlyser bättre information.
16 juli 2009Befolkningen i Oderup låter sina röster bli hörda. Byborna går samman och bönderna är rädda för
ett nytt Hallandsåsen.

Skånskan
ATL

14 juli 2009Shell polisanmäls för gasletning.
13 juli 2009Intervju av Anita Ullmann angående polisanmälan av Shell.
11-13 juli 2009Bensin- och oljejätten Shell har polisanmälts av
Hörbybo för att ha brutit mot minerallagen.
SDS
Skånskan
YA
10 juli 2009Granskning av Shells hänsyn till miljön i Hörby/Oderup.
2 juli 2009Miljönämnden sa ja till provborrning. "Oerhört kortsiktigt tänkt", tycker Lotta Nordstedt – personen
bakom namninsamlingen.
1 juli 2009De kämpar på nätet för sitt paradis i Ry utanför Lövestad
1 juli 2009Kommunen i Sjöbo ger klartecken åt Shell
24 juni 2009Protest och namninsamling mot Shells provborrningar
24 juni 2009Många ville veta mer om provborrningar i Oderup i Hörby kommun
22 juni 2009Oderup först ut för Shell (kommentar: blev borrplats nr 2 istället)
19 juni 2009Humanekologer i kamp mot Shell
4 juni 2009I höst börjar Shell borra efter gas i Hörby - kommunstyrelsens ordförande Lars Ahlkvist (M) hyser stor tveksamhet när det gäller borrprojektet.
2 juni 2009Många frågor när Shell kom till byn i Lövestad

Skånskan

YA

28 maj 2009Här tänker Shell borra efter naturgas utanför Lövestad
28 maj 2009Thore Andersson äger marken där Shell ska provborra. "Det är till nytta för samhället".
22 maj 2009Inga provborrningar efter gas i Simrishamn
20 maj 2009
Shell vill provborra nordost om Lövestad
19 maj 2009
Shell börjar borra efter naturgas utanför Lövestad
12 mars 2009Shell ska provborra efter gas till hösten

Skånskan

YA

17 mars 2009Naturintressen fruktar Shells gasplaner
3 februari 2009Äventyrare kämpar mot Shells naturgasplaner
3 februari 2009Missnöjet mot Shells intresse av naturgas i Skåne växer. Koncernens kommunikatör i Skåne tycker att fakta saknas.
13 januari 2009Shells seismiska mätningar i Mellanskåne är avslutade. Därmed är den första etappen i sökandet efter naturgas avklarad.
24 december 2008Oljebolaget Shells har nu avslutat letandet efter naturgas i fyra skånska kommuner.
14 november 2008Shell söker naturgas längs öde landsvägar
14 november 2008Jakten på skånsk naturgas har börjat
30 juni 2008Shells gastillstånd överklagas
29 maj 2008LRF fortsatt kritiskt men förvånas inte

Skånskan

29 maj 2008Shell får leta gas i skånska berggrunden

SDS

Skånskan

9 april 2008Stora löften från Shell - ska inte störa miljön
19 mars 2008Shell möter ett kompakt motstånd mot planerna på att provborra efter naturgas i Höllvikengraven. Få protester mot Shells borrplaner i den så kallade Colonussänkan som sträcker sig mellan Höganäs och Simrishamn.
18 mars 2008Shells ansökan om gasutvinning oseriös. Villaägarnas riksförbund protesterar mot oljejätten Shells planer på att letar efter naturgas i Skåne.
6-7 mars 2008Lund säger nej till Shells gasjakt

SDS
Skånskan

29 februari 2008Villaägare säger nej till gasletning
28 februari 2008Svedala stoppar Shells jakt på naturgas
23 februari 2008Alunbrytning kan frigöra tungmetaller.
23 februari 2008Här står striden om underjorden i Skåne
23 februari 2008Minerallagen och miljöbalken i konflikt
19 februari 2008Länsstyrelsen är tveksam till att låta Shell undersöka om det finns naturgas i Skåne.Inslaget på SR Kristianstad är inte längre tillgängligt.
24 januari 2008Sjöbo positivt till borrning efter gas
19 december 2007Mest naturgas kan finnas vid Odarslöv
18 december 2007Shell ska söka gas i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo i Malmö
17 december 2007Osäkerhet kring provborrningar. Stillsamt informationsmöte om naturgasletning - Ett 50-tal personer kom på måndagskvällen till Shells informationsmöte.

SDS

Skånskan

13 december 2007Svenska Shell vill borra efter naturgas i stora delar av Skåne. Bolaget har ansökt om undersökningstillstånd hos Bergsstaten. Men kritiken låter inte vänta på sig.