124 överklaganden hjälpte inte

När väl informationen om vad som höll på att hända kom ut blev uppslutningen stor.

Shell har avslutat sin första provborrning februari 2010 i Sjöbo kommun. Vi har gjort allt som står i vår makt att påvisa för myndigheterna och kommunen vilken dålig och miljöfarlig verksamhet vi tycker att Shells provborrningar är.

Kommunen i Sjöbo, dvs miljönämnden, som inte har någon erfarenhet av provborrning i alunskiffer beslutade redan i juni 2009 att tillåta borrningarna. Även Länsstyrelsen har gett Shell rätt att borra. Våra överklaganden har nu nått Miljödomstolen i Växjö där vi ännu inte har fått det slutgiltiga beslutet.

Vi känner ett stort ansvar att som första plats ut fortsätta överklagandena så långt det bara går. Det är en sämre framtid för Skåne om Shell får fäste här. Provborrningen är illa nog men utvinning kommer att bli i stor omfattning att många många skåningar kommer att bli drabbade. Det räcker om man googlar på ”Hydraulic fracing + gasdrilling” så får man upp 999 000 länkar som berör ämnet. Vem vill spräcka upp den skånska berggrunden utan att veta följderna på lång sikt?

För oss som bor vid den första borrplatsen har fått uppleva vad en provborrning innebär i verkligheten. Det är absolut inte en liten provborrning på 6 veckor som var utlovat från början. Vi har levt med denna stora industripark i sedan den 17 oktober och man beräknas inte vara klara förrän i mitten av februari – FYRA månader! Hur stor erfarenhet har egentligen Shell när man beräknar tiden så dåligt? Fullständigt galet starkt ljus om nätterna och högljudda rytmiska ljud.

Jag trodde aldrig att detta kunde hända i Sverige. Jag har levt i en falsk trygghet att om man har flyttat ut till en lugn och naturskön plats så skulle myndigheterna inte tillåta att människor och natur utsattes för den risk som trots allt är att borra i alunskiffer. Men så fel jag hade! Vi har en minerallag som ger exploatören alla höga kort på hand.

Lotta Nordstedt, boende granne med platsen för Shells första provborrning.

Läs Shells slutrapport (pdf)